Het Project

De Groene Harmonie verrijst aan de Sportlaan, in de dorpskern van Heerjansdam. Vanaf hier loopt u in een paar minuten naar de Spar voor een boodschap, brengt u de kinderen naar basisschool om de hoek of gaat u ’s avonds te voet naar een van de eetgelegenheden in het centrum. Heerjansdam is een dorp met een actief verenigingsleven. Het hele jaar door worden er tal van activiteiten georganiseerd. Denk aan een Halloween-optocht in het najaar, een kerstmarkt in de winter of een volleybaltoernooi in de zomer.

Duiken de temperaturen onder het vriespunt? Dan kunt u de schaatsen onderbinden en een rondje maken op de ijsbaan van IJsclub Heerjansdam. Is het zomers warm? Neem dan een verfrissende duik in het Waal en Weidebad, het openluchtzwembad van Heerjansdam. Het hele jaar door kunt u zich sportief uitleven op het sportpark van Heerjansdam, waar zich onder andere een manege en een voetbal- en tennisvereniging bevinden. Heerjansdam is een rustig, gemoedelijk dorp aan de Oude Maas. U zou in deze groene, serene omgeving haast vergeten dat grote steden op korte afstand liggen. Op de fi ets bent u zo in Barendrecht, waar u een uitgebreid winkelaanbod en diverse basis- en middelbare scholen vindt. Op het station van Barendrecht stapt u zo op de trein, die u in een klein kwartier naar het centrum van Rotterdam of Dordrecht brengt. En ook Zwijndrecht bereikt u vanaf De Groene Harmonie al na een kleine tien minuten autorijden. Na een dag in de reuring van deze steden is er niets prettiger dan thuiskomen in een de groene oase van de Zwijndrechtse Waard: Heerjansdam.

...volgens de ARCHITECT

Tjitse Schaap
Schaap en Sturm Architecten

“Twee woongebouwen met een eigen uitstraling"

Midden in het centrum van Heerjansdam ligt een natuurrijke plek. Een gebied met veel potentie. Welke invulling moet het krijgen? Verschillende partijen bogen zich over die vraag. Er was een idee dat met kop en schouders boven de rest uitstak: De Groene Harmonie. Een nieuwbouwplan van BM van Houwelingen in samenwerking met Schaap en Sturm Architecten. Waarom koos de gemeente juist voor dit project? En wat heeft het allemaal in petto? Architect Tjitse Schaap vertelt.

Stel, u bent op zoek naar een woning waar u de rest van uw leven kunt blijven wonen. Of u heeft een gezin en wilt een huis waar iedereen zijn eigen plekje heeft. Misschien droomt u van wonen in het groen, wonen aan het water of heeft u behoefte aan extra leefruimte. Al die dromen en wensen worden straks werkelijkheid in De Groene Harmonie. In dit plan komt iedereen aan zijn trekken.

In de gloednieuwe woonbuurt worden drie verschillende woningtypes gebouwd: patiowoningen, waterwoningen en laanwoningen. Samen vormen ze een architectonisch geheel; een familie. Ze bestaan allemaal uit dezelfde, warme kleur steen, maar hebben per type eigen accenten. De voortuinen van de waterwoningen en laanwoningen krijgen een haag als overgang naar het trottoir. Bij de patiowoningen wordt deze overgang gevormd door een lage tuinmuur. Als u straks door de nieuwe woonbuurt loopt, voelt het alsof u in een tuindorp van welleer bent; een sfeervolle wijk met volop ruimte en een landelijk karakter.

De woningen hebben nog iets belangrijks met elkaar gemeen: duurzaamheid. Zo worden alle woningen gasloos, krijgen ze zonnepanelen op het dak en krijgen een slim verwarmingsen ventilatiesysteem.

De Groene Harmonie wordt de meest milieuvriendelijke woonbuurt van Heerjansdam.

De verschillende woningtypes hebben hun eigen karakter. Zo krijgen de patiowoningen een comfortabele, levensloopbestendige indeling: ze hebben een slaapkamer en badkamer op de begane grond. De waterwoning krijgt een fijne tuinkamer met uitzicht op het water. Een slaap- en badkamer op de begane grond behoort in dit huis ook tot de mogelijkheden.

De patiowoningen zijn voorzien van een plat dak. Op de waterwoningen en de laanwoningen komen daarentegen schuine kappen met antracietkleurige dakpannen. Zowel de waterwoningen als de laanwoningen krijgen een asymmetrische gevel. De ene helft van een twee-ondereen-kapwoning krijgt een erker en de andere helft een raam dat van de vloer tot het plafond reikt. Bij de patiowoningen verspringt de gevel een stukje per huis.

Zo zijn de woningen binnen de Groene Harmonie familie van elkaar, maar hebben elk een eigen identiteit. Het is straks goed wonen in deze nieuwe wijk van Heerjansdam.

de groene harmonie

"Een oase van rust in een stedelijke omgeving."

Ontwikkeling

Hakgriend 26