Heerjansdam

Het is 1331 als de bedijking van de Zwijndrechtse Waard in gang wordt gezet. Samen met zeven anderen helpt Jan van Rosendaele met de financiering ervan. In ruil daarvoor worden zij door de initiatiefnemer Hendrik van Brederode benoemd tot ambachtsheer. De geldschieters krijgen elk een achtste deel van de waard. Jan van Rosendeale geeft zijn ambachtsheerlijkheid een nieuwe naam: Heerjansdam.

In de achttiende eeuw groeit het inwonersaantal van Heerjansdam. Er komen steeds meer huizen bij. Het dagelijks leven van de dorpelingen is zwaar. Hun dagen bestaan voornamelijk uit de verwerking van vlas, het gewas dat veel boeren in en rond Heerjansdam telen. Een arbeidsintensieve klus. Heerjansdammers zijn erg met elkaar begaan: samenwerken en gemeenschapszin staan centraal in het dorp. Iets wat tot op de dag van vandaag in de aard van de Heerjansdammer ligt. Tot 1 januari 2003 is Heerjansdam een zelfstandige gemeente. Na de herindeling wordt het dorp onderdeel van de gemeente Zwijndrecht. Maar Heerjansdam behoudt zijn eigen identiteit. Nog steeds is het een dorp met een gemoedelijke sfeer en een bloeiend verenigingsleven. Door de rustige ligging in het natuurrijke gebied aan de Oude Maas, wordt het dorp ook wel de groene oase in de Zwijndrechtse Waard genoemd. Tegenwoordig telt Heerjansdam zo’n 3.500 inwoners. Het is een heerlijke plek om te wonen, vooral dankzij de rust, kleinschaligheid en de hechte gemeenschap.

...volgens de makelaars

Dorith Kools
Waltmann makelaars

“De Groene Harmonie biedt voor elk wat wils.”

‘Een gloednieuw huis in een vertrouwde omgeving: dat is wonen in De Groene Harmonie. De 23 woningen verrijzen vlak bij de dorpskern. De voorzieningen van Heerjansdam liggen dus om de hoek. Ondertussen woont u in een heerlijk huis dat helemaal voldoet aan uw woonwensen. Maar ook aan de eisen van deze tijd: hier staan straks de duurzaamste woningen van het dorp. 

Heerjansdam is geliefd onder zijn inwoners, en dat is ook niet zo gek. Het is een dorp waar je geniet van rust en ruimte. Een plek waar de mensen elkaar nog gewoon groeten op straat. Een dorp waar u uw kinderen met een gerust hart buiten laat spelen. En dat terwijl het gemak van de stad op fietsafstand ligt.

Overigens hoeft u voor vertier het dorp niet uit. Voor jong en oud valt er genoeg te beleven. Zo heeft Heerjansdam een eigen voetbal- en tennisvereniging, een manege, een natuurijsbaan en een openluchtzwembad. In Recreatiegebied De Oude Maas kunt u naar hartenlust wandelen en fietsen.’

Mark klein
Waltmann makelaars

“De Groene Harmonie komt op een daalders plekje.”

‘Een oase van rust in een stedelijke omgeving. Zo laat Heerjansdam zich het beste omschrijven. Na een lange werkdag in een van de naburige steden, is thuiskomen in dit dorp een genot. Hier onttrekt u zich aan de hectiek van alledag. Geliefd is de kleinschaligheid van het dorp, de gemoedelijkheid onder de inwoners en de mooie groene omgeving. Niet voor niets blijven de meeste geboren Heerjansdammers het liefst voor altijd in het dorp wonen.

Dit was in de afgelopen jaren helaas niet voor iedere Heerjansdammer weggelegd. Sommigen konden hun gedroomde huis hier niet vinden, simpelweg doordat het woningaanbod ontoereikend was. Met de komst van
De Groene Harmonie kunnen die woondromen nu alsnog in vervulling gaan. Bent u bijvoorbeeld op zoek naar een
huis in Heerjansdam waarin u lang en comfortabel kunt blijven wonen, ook als u wat slechter ter been bent? Dan is de patiowoning met de levensloopgeschikte indeling een uitkomst. 

Droomt u van een tuinkamer met uitzicht op water? Uw fantasie wordt werkelijkheid in de waterwoning. Wilt u een fijn huis met ruimte voor het hele gezin? Dan is de laanwoning misschien wel precies wat u zoekt. Kortom, De Groene Harmonie biedt straks voor elk wat wils.’

...volgens ondernemers

Teunie van Dijk
Bakkerij Boender

“De Groene Harmonie komt op een daalders plekje.”

Wanneer heel Heerjansdam nog op een oor ligt, gaat bij Teunie van Dijk de wekker. Zij staat dagelijks voor dag en dauw op om de lekkerste broodjes van het dorp te bakken. En dat weet de Heerjansdammer als geen ander.
Zij maken met liefde een ommetje om hun brood en banket te halen bij Bakkerij Boender. 

Teunie woont sinds 36 jaar in Heerjansdam. En geen haar op haar hoofd die eraan denkt om ooit naar een andere plaats te verhuizen. ‘Ik vind het hier heerlijk,’ zegt ze. ‘Heerjansdam is een gezellig dorp, waar je kunt genieten van rust en vrijheid. En ook van de mensen. Iedereen kent elkaar en er hangt een gemoedelijke sfeer. Bovendien hebben we hier alles bij de hand wat we nodig hebben. Denk bijvoorbeeld aan sportverenigingen en leuke evenementen, en ook als je lekker uit eten wilt hoef je het dorp niet uit.’

Dat de toekomstige bewoners van De Groene Harmonie straks op een daalders plekje wonen, kan Teunie beamen. Zij woont zelf namelijk vlak achter de nieuw te bouwen woonbuurt. ‘Dicht bij het centrum, maar toch ook heel natuurrijk. Van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat hoor je er de vogeltjes fluiten. Wat wil je nog meer?’ 

Remco en Linda Klootwijk
De Spar Heerjansdam

“Heerjansdam ligt in een bijzonder mooie streek."

Remco en Linda Klootwijk wonen in Ridderkerk. Toch kennen ze Heerjansdam alsof ze er zelf vandaan komen. Niet zo gek, want ze zijn dagelijks in het dorp te vinden. Het stel is eigenaar van buurtsupermarkt de Spar en van drogist en parfumerie D.I.O., beide gevestigd in Heerjansdam. 

Het is meer dan tien jaar geleden dat Remco en Linda de deuren van de Spar openden. Toch herinneren ze zich dat moment nog goed. ‘We zijn hier ontzettend warm onthaald. Je komt in een hechte gemeenschap terecht. Maar wat betreft de Heerjansdammers is iedereen hier welkom, dat is wel gebleken. Het zijn echt heel lieve, aardige mensen.’ Niet alleen over Heerjansdam, maar ook over de omgeving zijn Remco en Linda enthousiast. ‘Neem bijvoorbeeld “Het Buitenland”, een beschermd natuurgebied vlak naast het dorp. Daar leven bijzondere vogels.

Je kunt er heerlijk wandelen en fietsen. Of ga eens lekker uitwaaien op de dijk langs de Oude Maas. Dat dit een bijzonder mooie streek is, bewijst de camping iets verderop. Die trekt jaarlijks veel toeristen die willen meegenieten van al dit moois.’

de groene harmonie

"Een oase van rust in een stedelijke omgeving."

Ontwikkeling

Hakgriend 26
3371 KA H'veld-G'dam

tel. 0184 677 200
stuur een e-mail

Verkoop

Laan van Walburg 8
3332 GJ Zwijndrecht

tel. 078 620 57 77
stuur een e-mail →

 

Dorith Kools
Makelaar

tel. 06 515 333 67
stuur een e-mail →

 

Mark Klein
Makelaar

tel.
06 212 667 81
stuur een e-mail →

© De Groene Harmonie | Alle rechten voorbehouden